Suurimmat tietokonevalmistajat

Suurimmat ja tunnetuimmat tietokonemerkit ovat perinteisesti tulleet USA:sta ja Japanista. Viime vuosina ovat kuitenkin niin korealaiset kuin kiinalaisetkin merkit tulleet rymisten markkinoille, mikä on vaikuttanut mm. tietokoneiden hintatasoon.

Apple

Yhtenä suurimmista markkinoinnin menestystarinoista voidaan varmasti pitää amerikkalaista Apple Macintosh -merkkiä, joka 1990-luvun taantuman jälkeen nousi ennennäkemättömään menestykseen 2000-luvun alussa iPhonen, iPadin ja Mac-tietokoneidensa myötä. Apple onnistui tekemään sen, mistä monet vain haaveilevat: luomaan menestystarinan korkeaksi hinnoitelluilla tuotteilla ja samalla mielikuvan ”paremmasta ja ylellisestä”. Apple on edelleen yksi menestyneimpiä tietokonevalmistajia, ja sillä on myös hyvin lojaali käyttäjäkunta, joka ei kovin helposti vilkuile muiden tuotemerkkien suuntaan.

PC-valmistajia löytyy joka lähtöön

Perinteisempää amerikkalaista tietokoneteknologiaa edustavat puolestaan pitkän linjan yritykset Hewlett-Packard (HP) ja Packard Bell, jotka aloittivat toimintansa erilaisten toimistotarvikkeiden valmistajina jo 1940-luvulla. Japani on ollut edelläkävijä monella elektroniikka-alalla jo pitkään, eivätkä tietokoneet tee poikkeusta. Sellaiset merkit kuin Sony ja Fujitsu ovat pitäneet yllä japanilaisten asemaa tietokonemarkkinoilla. Eurooppalaistakin väriä on nähty PC-markkinoilla, kun Fujitsu ja saksalainen Siemens tekivät fuusion, ja markkinoille tulivat uudet Fujitsu-Siemens -tietokoneet. Vastaavanlaista yhteistyötä nähtiin myös takavuosien matkapuhelinmarkkinoilla Ericssonin ja Sonyn kesken.

Aasialaisten nousu markkinoille lisää kilpailua entisestään

Kiinalaiset ja korealaiset merkit ovat tulleet näkyvästi myös tietokonemarkkinoille. Samsung on menestystarina jo älypuhelinten puolella, ja sama kaava näyttää toistuvan myös kannettavien tietokoneiden saralla. Myös Huawei ja LG ovat olleet jo pitkään suosituimpien merkkien listalla Suomessakin, mitä tulee kannettaviin tietokoneisiin. Erityisesti Samsung on älypuhelinpuolen menestyksensä siivittämänä saanut paljon uusia asiakkaita, ja sen läppärit kuuluvat myydyimpien joukkoon. Kiinalaismerkeistä Huawein rinnalla myös hieman uudempi tulokas Lenovo on myös saanut myyntinsä hyvin käyntiin meillä Suomessakin. Lenovosta ja muista tietokonemerkeistä löytää helposti lisätietoa ja arvosteluja internetistä.