Kannettava vai pöytäkone, kumpi on parempi?

Kun puhutaan PC-tietokoneesta, syntyy edelleenkin useimmiten mielikuva pöydällä (tai pöydän alla) olevasta laatikosta, johon kytketään erillisiä laitteita, kuten näyttö, näppäimistö ja hiiri, printteri jne. Tämä onkin ollut yleisin henkilökohtainen tietokonetyyppi pitkään. Laptop- eli kannettavat tietokoneet on puolestaan nähty kalliimpina erikoisuuksina, jotka soveltuvat parhaiten esim. työmatkoille.Tilanne on kuitenkin ollut jo pitkään muuttumassa. Myös läppäreistä löytyy nykyään erittäin kiitettävää suorituskykyä, aina pelikoneiden tarvitsemiin tehoihin asti. Kannettavat tietokoneet ovat kuitenkin ymmärrettävästikin kalliimpia kuin vastaavan tehoiset pöytätietokoneet, oli kyseessä sitten PC- tai Mac-puolen laitteet. Lisää tietokoneiden valmistajista kannattaa käydä lukemassa artikkelissamme Suurimmat tietokonevalmistajat.

Läppäri liikkujille

Riippuu pitkälti omista mieltymyksistä ja käyttötavoista, kumpi kone soveltuu paremmin omaan käyttöön. Jos et erityisemmin ole kiinnostunut katsomaan, mitä tietokoneesi sisällä on, etkä harrasta kiintolevyjen vaihtamista tai muuta sellaista, voit aivan hyvin käyttää kannettavaa konetta myös kotisi työasemana. Erityisesti, jos matkustelet paljon ja teet tietokoneella töitä myös matkoilla, on kannettava oikeastaan ainoa valintasi. Kannettavaa konettahan pystyy tunnetusti käyttämään jonkin aikaa myös ilman verkkovirtaa akun avulla, joten retkeillessä tai kesämökillä se on tietysti myös mainio valinta.

Pöytäkone tehonhimoisille

Mikäli taas haluat itse parannella tietokonettasi, ja valita tarkkaan minkä valmistajan osia haluat siinä käyttää, on PC varmasti helpompi valinta. Vaikka kannettavaan tietokoneeseenkin pystyy kyllä itse vaihtamaan osia, onnistuu se kuitenkin helpommin perinteisen pöytätietokoneen kanssa ja tuotteiden valikoima on myös suurempi sekä hinnat edullisempia. Varsin helppoa on esimerkiksi lisätä PC-koneeseen toinen kiintolevy, tai vaihtaa tilalle laadukkaampi näytönohjain tai äänikortti. RAM:n lisääminen on jo hieman enemmän tarkkuutta vaativaa homma, ja usein se kannattaa jättää ammattilaisille – varsinkaan jos ei omaa aikaisempaa kokemusta emopiirin ja muistien käsittelystä.Kannettavat ja pöytäkoneet ovat kuitenkin monella tapaa lähestyneet toisiaan, ja USB-väylän ansiosta myös kannettavaan koneeseen pystyy liittämään esimerkiksi ammattilaistason äänikortin. Myös suurempi näyttö on mahdollista kytkeä kannettavaankin tietokoneeseen.