Tietokone vs. Matkapuhelin

Mitä pystyt tekemään tietokoneellasi, johon matkapuhelin ei pysty? Tuleeko matkapuhelin syrjäyttämään tietokoneen? Hyviä kysymyksiä, sillä teknologia menee yhä nopeammin eteenpäin. Lähes jokaiselta 10-70-vuotiaalta löytyy tänä päivänä matkapuhelin. Pääasiallisesti matkapuhelin suunniteltiin soittamista varten, mutta ajan mittaan siitä on kehitetty taskukokoinen tietokone. Nykypäivän ihmiset eivät tulisi enää toimeen ilman matkapuhelinta, 30-vuotta sitten pärjättiin mainiosti puhelinkopeilla ja lankapuhelimilla. Nyt matkapuhelimesta kuunnellaan musiikkia, naputellaan tekstiviestejä – jopa autoa ajettaessa, ja otetaan valokuvia. Kehitys on tullut jäädäkseen, mutta mille asteelle se tuon ihmelaitteen vielä viekään?

Erot ja yhtäläisyydet

Jos verrataan matkapuhelinta ja tietokonetta toisiinsa, yhtäläisyyksiä on lukuisia. Molemmilla voi soittaa, pelata pelejä, surffailla netissä, kirjoittaa viestejä, kuunnella musiikkia, katsoa elokuvia ja niin edelleen. Soittaminen tosin on tietokoneella hiukan hankalampaa, jos olet liikenteessä, joten tässä matkapuhelin on ehdottomasti parempi vaihtoehto. Matkapuhelinta on helpompi kuljettaa mukana, joten liikkuvalle ihmiselle se on kätevämpi laite kuin tietokone. Työasiat tosin on helpompi hoitaa tietokoneella näppäimistön ja hiiren avulla varsinkin, jos olet arkkitehti tai kirjailija. Matkapuhelimella tekstiviestinkin naputtelu tuottaa välillä tuskaa erityisesti, jos sattuu omistamaan isot sormenpäät. Tietokoneen näyttö on myös isompi, mikä helpottaa huonompinäköisten asioiden hoitoa. Tosin matkapuhelintenkin näytöt kasvavat jatkuvasti, joten voihan olla, että ne vielä joku päivä tulevat syrjäyttämään tietokoneen lopullisesti.

Matkapuhelimen mahdollisuudet

Urheilijalle matkapuhelin on kätevä treenikaveri, sillä puhelin toimii nykyään jo henkilökohtaisena valmentajana, lukuisine treeniohjelmineen. Myös pankki- ja muut virastoasiat pystyy hoitamaan nykyään mobiililaitteella. Matkapuhelimeen voi ladata nettisivusta mobiiliversion, jolloin sivuston käyttäminen puhelimella on helpompaa. Matkapuhelimeen voi ladata myös viivakoodin lukijaohjelmia, joiden avulla siirretään monenlaista tietoa joutumatta naputtelemaan sitä tekstiviestinä. Isompien yritysten nettisivut toimivat nykyään sekä tietokoneella että matkapuhelimella. Jos olet ahkera nettipelaaja, niin esimerkiksi Betssonin nettisivusto toimii molemmilla laitteilla. Myös pienten yritysten on suunniteltava firmalleen nettisivut, mikäli he aikovat pysyä kilpailussa mukana. Verkkosivusto kannattaa rakentaa samalla niin, että sitä pystyy selaamaan vaivattomasti myös matkapuhelimella.